El concepte “EDITORIAL”

 

El concepte “EDITORIAL”: Una entitat memorialística pot escriure una Editorial?



El MEMORIAL Joan Cornudella – Joan Colomines és una entitat que vol difondre la vida personal, intel·lectual i política de dos lluitadors. A la vegada vol també difondre el temps cívic, cultural i social de tota la seva època, posant l’accent en el període que varen milità junts en la lluita antifranquista.

Però que ens passa? Que el que anomenem “Memòria Democràtica de l’independentisme català” té moltes llacunes en l’explicació de les seves activitats i les poques narratives que hi ha, algunes son tergiversacions o directament falses.

Nosaltres ens creiem que els historiadors i els acadèmics ens aportarien la narrativa dels fets i les explicacions del “Per què” de cada esdeveniment passat. I que els historiadors anirien a les fonts: a les persones i als documents, i que a més de les “memòries personals” dels diferents protagonistes, -personatges públics o no-, n’extraurien informació, la contrastarien i en donarien una proposta explicativa coherent

Segur que passa en altres àmbits, però no passa sobre l’independentisme de casa nostra: ni de Catalunya, ni del conjunt dels Països Catalans.

Doncs: ¿Com una entitat memorialista amb protagonistes com els nostres, pot treballar i transitar en la divulgació cívica si les carreteres bàsiques de la història de l’independentisme no estant ben apuntalades?

I no cal dir, que el problema s’agreuja quan “lladres de sigles” o independentistes racistes i reaccionaris com els de Ripoll, fan pamflets i política local jugant i tergiversant la història. I encara més patètic, quan suposats “antics” de l’independentisme dels partits FNC i PSAN bavegen i blanqueixen aquests “independentistes” supremacistes i sense principis cívics. L’antítesi de tota la filosofia política de Cornudella i de Colomines.

Deixeu-nos posar un exemple d’una altra àrea per arrodonir l’explicació general:

En el món de les ONGs mèdiques i sanitàries, n’hi ha de dues menes: les que s’impliquen i es posicionen amb les causes dels problemes encara que siguin polítics i les que no, les que només curen els malalts. Podríem dir quines organitzacions són, però no cal.

Quan una ONGs de metges està davant un genocidi com el palestí a Gaza, no només ajuda medicament, sinó que també en fa la denúncia de l’origen del problema. Hi ha ONGs mèdiques que no es posicionen, tot i estar en l’escena dels crims.

I això també passa  en les entitats memorialistes. Hi ha les que expliquen “histories” i les que tot explicant “histories” exposen la seva línia editorial davant els esdeveniments que divulguen i davant el temps en que viuen propiciant aquesta divulgació.

Responen al títol d’aquest text: Doncs es clar que una entitat memorialista pot escriure una Editorial !!! ... i comprometre’s.

A partir d’ara el MEMORIAL Joan Cornudella – Joan Colomines escriurà Editorials.

 

+++

IMATGE: Cartell (2015) de Francesc Abad pel Dia internacional de l’escriptor perseguit / PEN català.