Els ORADORS del Míting de l'Onze de Setembre de 1976 a Sant Boi

 

Càpsules de Memòria Democràtica de JRCC (1)

Per què Joan Cornudella president del Front Nacional de Catalunya no fou un dels oradors al Míting de la Diada de l’Onze de Setembre de 1976 a Sant Boi de Llobregat?




L’any 1976 en ple procés de la transició en l’acabament del regim i ja un cop mort el dictador Franco, es va produir un esdeveniment polític i cívic important, que fou la celebració de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre a Sant Boi de Llobregat. Fou un Míting que fou autoritzat amb condicions i que fou la primer Diada “tolerada”.

Sobre aquest esdeveniment s’han escrit textos en llibres i articles que han explicat com va anar tot. Des del meu punt de vista quan s’aborda aquest Míting, passa com moltes de les interpretacions sobre la lluita unitària antifranquista en general a Catalunya, que hi ha hagut un continuo biaix ideològic historiogràfic que fa que moltes activitats hagin acabat desfigurades.

I és una llàstima perquè els que “desfiguren” no els hi feria falta fer tanta “publicitat”, perquè des de la discrepància, ningú els hi pot negar la seva entrega a la lluita, la seva lluita democràtica i catalanista.

Al voltant de Míting de Sant de Sant Boi hi ha per explicar:

1. Com sorgeix la idea de l’acte.

2. La creació de la Comissió 11 de Setembre amb les seves 4 subcomissions: la subcomissió encarregada de negociar amb el govern civil (jo en formava part). La subcomissió de propaganda que jo n’era el responsable. La subcomissió tècnica. I la subcomissió econòmica.

3. La Logística de muntatge de l’acte i la seva seguretat.

4. Els oradors del Míting.

5. L’Acte i la participació de la gent.

I per últim

6. La repercussió política posterior al Míting.

 

D’aquests sis aspectes del Míting jo, en Joan-Ramon Colomines-Companys, en podria escriure detalladament moltes coses noves i inèdites, perquè de manera presencial hi era com a secretari general del FNC i era membre del Consell de Forces Polítiques de Catalunya.

Tenia uns 25 anys i segurament per la meva joventut i pel fet de ser “alliberat” o sigui un politic i activista professional, em vaig ocupar de molta de la paperassa de la lluita unitària, des de ordres del dia, passant per Informes i documentació variada, com actes de reunions, etc. 

Quedi clar doncs, que jo no faig “Textos d’Història” només faig “Textos de Memòria Democràtica” i això comporta que el que ara ve a continuació, no respon a una recerca acadèmica, sinó a recordar, literalment de memòria, els fets en els que vaig participar, ajudat per petites notes d’arxius de clandestinitat.

I penso que ja seran els historiadors, comprovant les dades, que faran els seus textos de recerca.

En aquesta càpsula o exercici de Memòria Democràtica el que vull parlar és sobre els oradors del Míting de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre de 1976 a Sant Boi. I contestar, el que de vegades se m’ha preguntat:  Per què l’històric Joan Cornudella president de FNC no fou un dels oradors al Míting de la Diada de l’Onze de Setembre a Sant Boi del Llobregat?

 

La tria dels oradors

Poques vegades en les organitzacions unitàries antifranquistes de Catalunya es votaven els temes a discussió, quasi sempre es buscava una solució de consens.

Aquesta era una fórmula que garantia l’estabilitat dels organismes unitaris, perquè les votacions haurien creat molt de malestar, perquè per exemple partits com el PSUC, participava als organismes  unitaris com a partit i també amb mil i un col·lectius sectorials, professionals  o territorials. No sempre anaven a una, però quasi sempre, amb algunes variants peculiars segons els militants que dinamitzessin aquells col·lectius. Ho sabíem tots aquestes duplicitats del “tronc mare”, però amb generositat de tots, ho portàvem prou bé.

Doncs quasi per primera vegada, hi varen haver votacions per escollir als tres oradors que parlarien al Míting de l’Onze de setembre a Sant Boi.

Cadascun dels tres oradors representarien: un el Consell de Forces Polítiques de Catalunya, un altre l’Assemblea de Catalunya i l’altre s’escolliria entre els grups i partits no enquadrats en els organismes unitaris. Per relligar, preparar i realitzar l’esdeveniment el 10 d’agost es va constituir una Comissió 11 de setembre.

 

El Consell de Forces Polítiques de Catalunya tria orador

La primera reunió que el Consell va tractar aquest tema dels oradors i en concret del seu orador al Míting, va acabar amb una primera ronda d’opinions i proposant noms de manera informal, però sense cap votació.

Les opinions foren:

• Convergència Socialista de Catalunya (CSC), el partit de Joan Reventós va proposar com orador a Miquel Roca Junyent. (Roca era del partit Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) de Jordi Pujol).

• El Partit Socialista de Catalunya -Reagrupament (PSC(R)), el partit de Josep Pallach, va proposar Heribert Barrera. (Barrera era d’un dels dos col·lectius que es reivindicaven com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)) i també com alternativa per ser orador varen proposar Joan Cornudella del Front Nacional de Catalunya (FNC).

• Esquerra Democràtica de Catalunya (EDC), el partit de Ramon Trias Fargas, va proposar a Joan Cornudella del FNC, com a veterà lluitador històric.

• El Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), (el partit d’Antoni Gutiérrez Díaz), va proposar el seu propi militant històric que era Josep Solé Barberà.

• Nosaltres el FNC representat per Joan Cornudella i per mi, no vàrem dir res.

I no ho vàrem fer, perquè hi havia dos fets que ens preocupaven molt i sobretot ens molestaven.

Per a nosaltres ja era un fet ben visible que el PSUC havia deixat d’apostar en una relació privilegiada i lleial en la lluita unitària antifranquista amb nosaltres del Front i ara ho feien amb la CDC de Pujol.

Amb el “Pacte per la Llibertat” del PSUC i amb l’estratègia “La unitat a través de l’acció” del Front havien col·laborat en l’arquitectura dels organismes unitàries amb èxit i nosaltres havien fet molt bona feina contra l’anticomunisme per trobar consens unitari. Si això que explico, sembla un retret, doncs sí, és un retret.

Però és que el retret hauria de ser més gran, perquè l’independentisme, òbviament el Front i Cornudella, havíem estat exclosos del Cicle de Conferències “Les terceres vies a Europa”.

 Un cicle de conferències celebrades a Barcelona entre abril i juny de 1975  que va suposar l'aparició a l'escena pública de quasi tota l’oposició democràtica catalana, encara en vida del general Franco. Els organitzadors del cicle que fou l’Institut Catòlic d'Estudis Socials de Barcelona (ICESB) i amb la complicitat de tots els partits democràtics participants, no varen voler donar veu a l’independentisme.

Amb aquests precedents que ja eren una tendència de poca solidaritat i de clara rivalitat, es reforçaria al final del franquisme i en la transició, i el FNC ho tenia malament.

Prèviament a que el Consell es tornes a reunir per acordar votant els oradors al Míting, es varen produir dues reunions paral·leles on hi varen participar en cada una d’elles, diem-ne els partits de blocs ideològics similars del Consell. Estranyament similars: per una banda els que ells creien que eren el “centre esquerra”: CDC, EDC, ERC, PSC(R) i UDC (els demòcrata-cristians). Aquest bloc va acordar votar com orador a Joan Cornudella del FNC.

L’altra bloc o  anomenat “d’esquerres”: CSC, P. Carlí, PPC, PSAN i PSUC varen acordar com a orador Miquel Roca de Convergència.

 El Front no vàrem ser a cap d’aquestes reunions de blocs.

Arriba el dia que el Consell es reuneix conjuntament per votar formalment i es dona en primera votació els següents resultats:

Joan Cornudella (FNC)  ......... 5 vots

Miquel Roca Junyent (CDC) .... 4 vots

Josep Solé Barberà (PSUC) ..... 3 vots

 

Qui va votar a qui?

La votació fou en veu alta i alguns varen raonar perquè havien votat per un candidat.

D’entrada dir que cada partit es podia votar a si mateix si volia, com veurem després, el PSUC va votar al seu Solé Barberà.

A més, alguns partits votaven per un candidat i en van dir un altre nom com a suplent, per si calia anar a una segona votació.

Aleatòriament, segons com estàvem asseguts al voltant d’una taula, anaven votant en veu alta. Quan va votar Miquel Roca que era a la reunió representant CDC, va donar el seu vot a Joan Cornudella i va argumentar que ho feia perquè creia que no estaria bé autovotar-se.

Llavors quan li va tocar al Front, Cornudella sense fer càlculs, li va venir un atac de cavallerositat, de manera precipitada i poc política i li va donar el vot a Roca Junyent.

Jo em volia fondre i vaig explotar.

I aquí es va produir uns importants moments de tensió entre Cornudella i jo, pel que ell havia votat i sobretot per l’argument que ens donava. Aquesta tensió la va viure tothom de la sala i ningú va dir res, dissimulant. Acabada la primera votació, l’Avi, com li dèiem al Front a Joan Cornudella i jo, vàrem fer un apart molt agre en una habitació contigua. Cornudella no entenia la importància que fos orador de la Diada, fuetejant-me amb la seva dèria intel·lectual que quan actuem no tenim “consciencia històrica”.

Si Cornudella s’hagués votat a sí mateix, no hi hagués hagut segona ronda, perquè ell hauria quedat primer de vots i amb major diferència a Roca Junyent. (Hagués estat Cornudella 6 vots, Roca Junyent 3 i Solé Barberà 3).

Va començar una segona ronda de votació i llavors el Front, com a conseqüència de la tensió i que ja ho teníem perdut, es va abstenir a la votació.

Abans de començar la segona ronda ja sabíem qui votarien tres partits, perquè d’entrada ja havien anunciat el canvi de personatge a votar, aportant els seus noms com a suplents.

En la segona ronda es va canviar el sistema de votació, es va fer a mà alçada. Primer es citava l’aspirant i a continuació es recollien els vots.

Resultats de manera cronològica:

Josep Solé Barberà ... 0 vots

Joan Cornudella ... 5 vots

Miquel Roca Junyent ... 10 vots

Hi varen haver 2 abstencions, una la nostra. Cornudella va obtenir els mateixos vots que la primera ronda.

Miquel Roca seria l’orador al Míting representant al Consell.

Es interesant, per aquells que vulguin més detalls com va anar tota la primera votació, que mirin el quadre que transcric a continuació:

 

CDC vota a Cornudella

EDC vota a Cornudella

ERC vota a Cornudella

PSC(R) vota a Cornudella

UDC vota a Cornudella

CSC vota a Roca Junyent

FNC vota a Roca Junyent

PPC vota a Roca Junyent

P. Carlí vota a Solé Barbera ( En 2a ronda vota Roca Junyent)

PSAN vota a Solé Barbera ( En 2a ronda vota Roca Junyent)

PSUC vota a Solé Barbera ( En 2a ronda vota Roca Junyent)

 

Per les xifres es pot veure que a la segona ronda van votar més partits que no tinc, ni apuntats, ni recordo. Aquestes dades venen de les meves notes, la meva memòria i d’articles de premsa. Sobretot dels articles del jove periodista Josep Maria Ràfols al Diari de Barcelona i que tots li passàvem informació confidencial.

Segur que quan desenterrem i publiquem els dietaris de Joan Colomines, el meu pare, trobarem totes les xifres ben detallades i polides.

Però no me’n puc estar de preguntar-me, com va poder ser que el PPC, el partit del meu pare, votes a Roca i no a Cornudella. I els revolucionaris del PSAN que no varen parar de declarar-nos “dretans” als del Front, també varen votar Roca i no Cornudella.

Hi ha moments simbòlics i persones de referència de lluita que cal respectar. I que quedi clar que jo no tenia res contra Miquel Roca, ni tinc ara.

Prou li va costar a Roca Junyent acceptar l’encàrrec d’orador pel Míting tenim al costat Jordi Pujol. Pujol, encantat de coneixes, si que entenia la importància de ser orador i el significat històric del Míting.

Fins que en una altra reunió del Consell, Jordi Pujol que hi assistia personalment, no va dir que Miquel Roca acceptava ser l’orador, llavors tothom vàrem pensar que sí, que tot estava ben lligat.

El Guti o sigui l’Antoni Gutiérrez del PSUC, se n’havia sortit novament amb la seva. Estava encantat de pactar amb la dreta-dreta (això era pur “Pacte per la Llibertat”) i de potenciar a Miquel Roca, com ja ho havia fet anteriorment quan Roca va formar part de la delegació catalana a la Biennal de Venècia que mostrava un fort compromís solidari amb l’antifranquisme. En aquella Biennal, Roca i el Guti van establir lligams de simpatia.    

 

L’orador dels no enquadrats en organismes unitaris

Joan Cornudella també fou protagonisme pel lloc d’orador representant als no enquadrats en organismes unitaris.

En aquest cas ni Cornudella, ni FNC vàrem participar directament en aquesta tria. Però demostra el paper rellevant i símbol històric de l’antifranquisme i dels drets nacionals de Cornudella.

Una colla de partits i de col·lectius petits varen fer una primera ronda informal de votació, votant-se ells mateixos cadascun, i quedant tot tant fragmentat, que varen decidir que serien dos oradors que els representarien i aquesta decisió la varen portar a un plenari on hi havien més grups.

La segona ronda de votació fou:

 

Democràcia Social Cristiana (DSCC) ... vota Cornudella

Estat Català ... vota Cornudella

Reforma Social (RSC) ... vota Cornudella

Acció Democràtica ... vota Jaume Casanovas

Centre Català ... vota Jaume Casanovas

Lliga Liberal Catalana ... vota Jaume Casanovas

Partit Social Demòcrata (PSDC) ... vota Jaume Casanovas

 

 

Aquest resultat va anar al plenari junt amb la proposta de tenir dos oradors i no es va acceptar ni la formula dual, ni els noms.

Es torna a votar, desapareixen definitivament l’opció de Joan Cornudella.

Llavors va haver una tercera votació a la recerca final d’un sol orador.

Reforma Social i Estat Català varen dir que ja se sentien representats per l’orador del Consell; Jaume Casanovas (Partit Social Demòcrata) es va proposar a ell mateix; Joaquim Molins (Centre Català) també es va proposar ell mateix; Antoni Miserachs (Democràcia Social Cristiana) va votar per Molins; la Lliga Liberal Catalana va proposar a Octavi Saltor i finalment Pere Vallès (Acció Democràtica) va donar el seu vot també a Saltor. Club Catalonia es va abstenir.

S’arribava a l’empat de dos vots per Molins i dos per Saltor.

Llavors Jaume Casanovas que s’havia autovotat, va canviar de posició i va donar el vot a Octavi Saltor, quedant aquest elegit amb tres vots a dos sobre Molins.

 

L’orador de l’Assemblea de Catalunya

L’organisme unitari de l’Assemblea de Catalunya, en el seu secretariat permanent, no hi va haver cap dificultat per triar la persona que ens representaria i feria també d’orador al Míting de la Diada.

Formalment l’Assemblea Permanent d'Intel·lectuals Catalans com a membre de l’Assemblea de Catalunya va proposar a Jordi Carbonell, que en aquella època era un independent, que fos l’orador per l’Assemblea. Per unanimitat vàrem escollir-lo, diem-ne per “aclamació” i sense votacions.

El lluitador Jordi Carbonell va immortalitzar en el Míting de la Diada la sentència:

“... que la prudència no ens faci traïdors ...”.

 

Joan-Ramon Colomines-Companys

Camarles, Terres de l’Ebre.

Abril 2024.

 

+++

 

FOTOGRAFIA: Vista aèria del Míting de la Diada de Catalunya, 11 de setembre de 1976 a Sant Boi de Llobregat. Fotografia sense autor conegut i del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República / Universitat de Barcelona / Centre d'Estudis Històrics Internacionals ©.